Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Προσφέρω άρα υπάρχω

Το προηγούμενο Σάββατο είχα την τιμή να είμαι ανάμεσα στους εθελοντές της Παγκύπριας εκστρατείας TELETHON, που οργανώνει ο σύνδεσμος μυοπαθών Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Ο σκοπός ένας, μεγάλος και συγκινητικός. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τους ασθενείς, και η εισφορά, όπου θα δώσει στον σύνδεσμο τη σκυτάλη για εξέλιξη.

Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχα επί τόπου.

Και πάει κάπως έτσι..

...Εσύ, που κάνεις ότι δεν με κοιτάς! Μπροστά σου είμαι, δεν είμαι αόρατη! Εσύ, που με βλέπεις και κάνεις πως μιλάς στο τηλέφωνο, σε είδα που το πήρες μόλις με είδες χωρίς καν να κτυπήσει, δεν είμαι χαζή. Εσύ, που με βλέπεις με νεύρα, λες και σου χάλασα εγώ την ημέρα. Εσύ που με βλέπεις με μίσος, λες και φταίω για τη ζωή σου. Εσύ, που όταν σου μιλάμε για προσφορά, τραβάς τα παιδιά σου να απομακρυνθούν, λες και είμαι ο κακός ο λύκος. Εσύ, που με βλέπεις με το μισό σου, λες και θέλω να σου κλέψω το πορτοφόλι. Εσύ που με κοιτάς και μου λες ένα απαίσιο ΟΧΙ με τελεία, με θαυμαστικό, με αποσιωπητικά...

ΕΣΥ ΕΣΥ ΕΣΥ ναι! Μιλάω σε εσένα! Σε εσένα που μπορείς να αλλάξεις τη ροή  του συστήματος! Σε εσένα που μπορείς να σταματήσεις επιτέλους να είσαι καχύποπτος με όλους και με όλα. Σε εσένα που μπορείς να αλλάξεις τα κατεστημένα! Που μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο! Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η πιο μικρή κίνηση έχει την πιο μεγάλη ΟΥΣΙΑ. Ειδικά όταν είναι μπροστά τα παιδιά σου. Πρέπει να τα μάθουμε πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν αυτό τον κόσμο. Και όλα ξεκινούν από ΕΣΕΝΑ.

Δώσε λίγο από αυτό που έχεις μέσα σου! Δώσε λίγο από το μεγαλείο σου! Γεννήθηκες για να προσφέρεις, κι ας κάνεις πως δεν το ξέρεις!

Θυμήσου αυτό: Ποια ήταν η τελευταία φορά που έχεις προσφέρει έστω και κάτι μικρό, μια συμβουλή, σε ένα δικό σου αγαπημένο άτομο. Πως ένιωσες? Δεν πήρες περισσότερη χαρά εσύ, από τον δέκτη;

Σε έρευνα που διεξάχθηκε από το Πανεπιστημίο Cambridge συνέβει το εξής: Έδωσαν 10 δολάρια σε μερικά άτομα για να τα ξοδέψουν για τον εαυτό τους, και έδωσαν το ίδιο ποσό σε κάποια άτομα να τα ξοδέψουν παίρνοντας δώρο σε κάποιον άλλο. Και οι δυο ομάδες είχαν το ίδιο ποσό και τα ίδια καταστήματα στη διάθεσή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που ξόδεψαν τα χρήματα για τον εαυτό τους, δεν ένιωσαν ούτε χαρά αλλά ούτε και λιγότερη χαρά από πριν. Τα άτομα που ξόδεψαν τα χρήματα για να αγοράσουν κάτι σε κάποιον άλλον ένιωσαν 10% - 20% πιο χαρούμενοι απ’ ότι ήταν πριν! Αυτή είναι η ουσία της προσφοράς.

Γεννηθήκαμε για να προσφέρουμε. Είναι στη φύση μας! Και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας!

Το ξέρω έχεις κουραστεί με όλους αυτούς που γυρίζουν και ζητούν κάτι από εσένα. Έχεις βαρεθεί να δίνεις σε μια κοινωνία που πιστεύεις πως δεν ανταποδίδει. Θα σου πω όμως αυτό. Όταν προσφέρεις μία, η ζωή σου ανταποδίδει με δέκα, οπότε, όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το σύστημα, και το κάθε σύστημα. Έχει να κάνει με ΕΣΕΝΑ και το βαθύτερο «εγώ» σου.

Γεννιόμαστε με την ανάγκη της προσφοράς, και όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε εγωιστές και την καταπιέζουμε. Αλλά η ανάγκη είναι εκεί! Και η συνείδησή σου το ξέρει! Η προσφορά, μας επιτρέπει να έχουμε σύνδεση με το βαθύτερο «εγώ» μας. Το πιο ευτυχισμένο «εγώ» που υπάρχει μέσα μας! Αυτό είναι το μεγαλείο της προσφοράς!

Λοιπόν, την επόμενη φορά που θα με δεις στον δρόμο με ένα μεγάλο χαμόγελο να σου ζητάω να προσφέρεις, σκέψου το καλύτερα. Δεν θα το κάνεις για εμένα. Αλλά για ΕΣΕΝΑ για τον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ σου, για τα ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ, για τον ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ που με αυτή σου την κίνηση βάζεις το λιθαράκι σου, για να τον αλλάξεις.

Σε αυτή την περίπτωση και κάθε περίπτωση εθελοντισμού να σκέφτεσαι αυτό, πως : είναι αλήθεια, και η πιο μικρή εισφορά είναι μεγάλη! 😊


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis