Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Κάνεις βόλτες και τυφλώνεσαι από τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που ξεπροβάλλουν από παντού! Δεντράκια εδώ, λαμπιόνια εκεί, δωράκια εδώ, άγιοι βασίλιδες εκεί. Ποιος είμαι που πάω, τι γιορτάζουμε? Χριστούγεννα, αυτές τις ημέρες τους μισούς τους πιάνει η τρέλα και τους υπόλοιπους… η μελαγχολία!

Είναι τέτοια η εποχή που σε κάνει να αναπολείς, να θυμάσαι και να σκέφτεσαι…
1.Αγαπημένα Χριστούγεννα : ακόμη δεν ήρθαν.
2.Το πιο τέλειο δώρο που πήρα : μια κούκλα στα εννέα μου.
3.Το πιο διασκεδαστικό στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου : δεν μπορώ να θυμηθώ καν, πάντα γίνεται με πίεση.

Γιατί τα Χριστούγεννα μας βγαίνει μια μελαγχολία και ένα γλυκό παράπονο? Είναι γιορτές και κάτι σου λείπει… το πιο τέλειο δώρο κάτω απ’ το δέντρο, η πιο ζεστή χριστουγεννιάτικη αγκαλιά, ένα φιλί γεμάτο πάθος δίπλα από το τζάκι…

Μήπως είναι οι προσδοκίες που μας μελαγχολούν? Άραγε περιμένουμε πολλά και παίρνουμε λίγα? Γιατί στις γιορτές ξαφνικά τα θέλουμε όλα και πιο έντονα?

Γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα τα γιορτινά καλέσματα με ένα πλατύ χαμόγελο και μια υπέροχη διάθεση όσο και αν μας εκνευρίζει όλο αυτό? Και γιατί επιβάλλεται με κάθε «γεια σου τι κάνεις» να κουβαλάμε και ένα σωρό δώρα λες και η τσέπη μας το αντέχει?

Μήπως ήρθε η στιγμή να απομυθοποιήσουμε τα Χριστούγεννα? Να αρχίσουμε να τα ζούμε άκρως ρεαλιστικά, και αληθινά και να μην λέμε ναι σε αυτό το δήθεν ευτυχισμένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι?

Η πίεση του να ανταποκριθείς στο ρόλο του ευτυχισμένου είναι μεγάλη, και αν είσαι και λίγο ευαίσθητος όλο αυτό σε κατατρώει και σε γεμίζει με ερωτηματικά. Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος? Γιατί είναι Χριστούγεννα και δεν είμαι ευτυχισμένος? Λες και έχει καμιά σημασία αν είναι Χριστούγεννα ή Καθαρά Δευτέρα! Μην επηρεάζεσαι…

Αυτά τα Χριστούγεννα ας δούμε τα πράγματα λίγο αλλιώς, στο κάτω κάτω είναι οι μοναδικές χειμωνιάτικες γιορτές και έχουμε την ευκαιρία να καθίσουμε στο ζεστό σαλόνι μας και να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους! Να παίξουμε επιτραπέζια και να κλέψουμε στη μονόπολη! Να τραγουδήσουμε καραόκε και να φάμε υπέροχα φαγητά!

Δεν χρειάζεται να δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε, δεν χρειάζεται να έχουμε προσδοκίες για τίποτα, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε οικονομικές σπατάλες σε δώρα και ανούσια πράγματα. Είτε είσαι ευτυχισμένος είτε … όχι και τόσο, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια ζεστή αγκαλιά στα αγαπημένα σου πρόσωπα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis