Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

η πολιτική του οργασμού

Στον Θειρεσία που ήταν συγχρόνως άντρας και γυναίκα, ζητήθηκε σύμφωνα με τον μύθο του Οβίδιου, να μεσολαβήσει σε μια φιλονικία μεταξύ των Δία και της Ήρας σχετικά με το ποιο φύλο ήταν πιο ευχάριστο για την ερωτική πράξη. Ο  Θειρεσίας αδίστακτα απάντησε πως αυτό ήταν το γυναικείο φύλο.

Χιλιάδες χρόνια μετά, η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι και αυτή που κατηγορήθηκε καταπιέστηκε και διαστρεβλώθηκε περισσότερο.

Ο Φρόιντ είναι αυτός που μελέτησε την γυναικεία σεξουαλικότητα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Τόλμησε και διαχώρισε τις γυναίκες σε δύο ομάδες σχετικά με το τι οργασμό έχουν.

Κλειτοριδικός και κολπικός οργασμός.

Κατά τον Φρόιντ ο κλειτοριδικός οργασμός είναι ο λεγόμενος παιδικός και εφηβικός οργασμός. Για τα μικρά κορίτσια η κύρια ερωτογενής ζώνη στο σώμα τους είναι η κλειτορίδα. Με σκοπό την επιτυχημένη γενίκευση σε όλες τις γυναίκες, η κλειτορίδα πρέπει να παραδώσει τα σεξουαλικά της πρωτεία στον κόλπο.

Εάν δεν υπάρξει αυτή η εξέλιξη τότε είναι που η γυναίκα μένει σεξουαλικά καταδικασμένη και ψυχοσεξουαλικά ανώριμη.

Εάν υπάρξει η επιτυχημένη εξέλιξη και ο κλειτοριδικός οργασμός δώσει την σκυτάλη στον κολπικό τότε η γυναίκα απελευθερώνεται σεξουαλικά και εγκεφαλικά, και θεωρείται σεξουαλικά ανώτερη.

Σήμερα πολλές είναι οι έρευνες που γίνονται σε σχέση με τον γυναικείο οργασμό και πολλές απο αυτές μελετούν τις θεωρίες του Φρόιντ.

Έρευνες του πανεπιστημίου Ρατγκερς έδειξαν πως όταν διεγείρεται μόνο ο κόλπος ή μόνο η κλειτορίδα ενεργοποιούνται διαφορετικά τμήματα εγκεφάλου και όχι τα ίδια. Όποτε μιλάμε όντος για δύο είδη οργασμού.

Ωστόσο η Γαλλίδα γυναικολόγος Όντιλ Μπουϊσον γράφει ότι διέγερση του κόλπου δίχως ταυτόχρονη διέγερση της κλειτορίδας είναι σχεδόν αδύνατη και αν ισχύει αυτό ο κολπικός οργασμός και ο κλειτοριδικός είναι ο ίδιος.

Εκεί που ο Φρόιντ μας μιλάει για δύο οργασμούς έρχονται οι έρευνες τις μεταμοντέρνας εποχής να μας πουν ότι εκτός από τις διαφωνίες για τους δύο οργασμούς, υπάρχει ακόμη κάτι, 
ο πολλαπλός οργασμός.

Γι αυτόν τι έχει να πει ο Φρόιντ? 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis