Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

η τριλογία φαινόμενο του 2012

Αυτό που με έκανε να το αγοράσω ήταν η σαδομαζοχιστική κριτική που διάβασα σε ένα κυπριακό περιοδικό. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι με τόση ευκολία διάβαζα σε ένα κυπριακό περιοδικό λέξεις που μέχρι τώρα ακουπούσαν τα όρια του ανάρμοστου. 
Ναι λοιπόν το βιβλίο "Πενήντα αποχρώσεις του γκρί" είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς αφού έγινε αμέσως best seller, ξεπέρασε σε πωλήσεις τον κώδικα ντα βίνσι, έγινε αιτία διαζυγίου στην Αγγλία, δίχασε κοινό και κριτικούς, και στον παγκόσμιο χάρτη είναι γνωστό και ως "moms porn".

Οφείλω να ομολογίσω πως μέσα σε 5 μέρες διάβασα το πρώτο βιβλίο απο την τριλογία φαινόμενο που είναι 700 σελίδες! Η απλή του γραφή, το εύκολο σαδομαζοχιστικό του περιεχόμενο χωρίς φόβο και ντροπή γραμμένο με έκανε να σκεφτώ πως, όλοι αυτοί που αρνούνται κατηγορηματικά να το διαβάσουν είναι ίσως αυτοί που δεν το αντέχουν.

Η Αναστάζια λοιπόν απο αρνάκι μεταμορφώνεται σε λύκαινα στο κρεβάτι και εκεί που δεν ξέρει πως... να κάνει σεξ, φθάνει στο σημείο να ζητάει απο μόνη της τις μπαλίστες που μπαίνουν στον κόλπο και πάνε πέρα δώθε για ευχαρίστηση της και μόνον. 
Τι έιναι αυτό που έκανε εκατομμύρια κόσμο να ταυτιστεί με το βιβλίο? Μάλλον εκτός απο τις σεξουαλικές ακραίες φαντασιώσεις είναι και η απλή ερωτική ιστορία.

Η Αναστάζια είναι μια άβγαλτη κοπέλα που ερωτεύεται το διεστραμμένο πανέμορφο σαδομαζοχιστή Κρίστιαν Γκρέυ την ημέρα που του παίρνει συνέντευξη. Αυτός την προειδοποιεί να μείνει μακριά, αλλά η Αναστάζια δεν κάνει πίσω. Κάπως έτσι ξεκινάει μια σχέση τολμηρή, και κάπου εδώ είναι που εκατομμύρια γυναίκες αρχίζουν να αναζητούν τον δικό τους Κρίστιαν Γκρέυ. Φαντασιώνονται πάθη, αχαλίνωτο σεξ, μαστίγια, πολυτελή ζωή και αχόρταγους εραστες. 

Ο τρόπος που παρουσιάζεται στην αρχή η πρωταγωνίστρια ίσως να αντιπροσωπεύει μεγάλη μερίδα γυναικών που θέλουν να τολμήσουν στο κρεβάτι αλλά κάτι τους σταματά.  Ο τρόπος που εξελίσσεται ο ρόλος της πρωταγωνίστριας μάλλον αντιπροσωπεύει τις γυναίκες που είναι γεμάτες αυτοπεποιθηση  και τολμούν, τι τολμούν? 
Τολμούν να κάνουν τα πάντα στο κρεβάτι και να παύουν να είναι όπως λέει και ο Κρίστιαν, "υποτακτικές".

Μόνο και μόνο που γυναίκες τόλμησαν να διαβάσουν αυτό το σχεδόν πορνογράφημα δείχνει την εξέλιξη της γυναικείας νοοτροπίας, την ανάγκη για απελευθέρωση την ανάγκη για ευχαρίστηση. Ποιοί είναι αυτοί που δεν τολμούν να ανοίξουν την τριλογία? Υπάρχουν άντρες που τόλμησαν να την διαβάσουν? Υπάρχουν άντρες που άντεξαν αυτή την τολμηρή ανάγνωση?

Το συκγεκριμένο εκδοτικό φαινόμενο κάποιοι το σχολίασαν ώς γελοίο, άλλοι το είπαν σαχλό και μερικοί το βρίσκουν σωτήριο για την σεξουαλική απελευθέρωση κυρίως της γυναικας εγώ τολμώ να πω πως είναι απλά 

ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ. 

Εσύ το αντέχεις?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis