Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Διαφήμιση, το κόλπο.


Η διαφήμιση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ανθρώπου της σύγχρονης εποχής. Ο άνθρωπος βομβαρδίζεται καθημερινά απο νέες εικόνες, νέες διαφημίσεις και καμπάνιες ενώ όπου και να γυρίσει το βλέμμα του, ακόμα και στο σπίτι του (τηλεόραση, ράδιο, διαδίκτυο) βλέπει διαφημίσεις που συχνά αναφέρονται στο παρελθόν και το μέλλον συγκριτικά.  

Είναι δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει παντού η διαφήμιση και αυτό μας κάνει να νομίζουμε ότι μπορούμε να την αποφύγουμε, να αλλάξουμε κανάλι ή και να την δούμε μηχανικά.  Δεν είναι όμως έτσι, το ότι η διαφήμιση  έγινε δεδομένη  για τον άνθρωπο,  και τα μεγάλα πανό έγιναν σήμα κατατεθέν για μερικούς, είναι ένα κόλπο της μεγάλης καπιταλιστικής  βιομηχανίας που μας πορεύει σιγά σιγά στον «Ελεύθερο κόσμο».

Μερικοί σκέπτονται πως τα μεγάλα πανό της Δύσης είναι η επιθυμίες της Ανατολής, αφού πιστεύουν ότι η διαφήμιση προσφέρει μια ελεύθερη επιλογή.  Οι διάφορες διαφημιστικές εταιρίες συναγωνίζονται μεταξύ τους, για την καλύτερη διαφήμιση σε ιδίου είδους προϊόν, και αυτό φέρνει τον σκληρό ανταγωνισμό και την καλυτέρευση των προϊόντων για ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό.  

Η διαφήμιση, όπου και να βρίσκεται, όσο μεγάλη και να είναι όσα βλέμματα και αν την έχουν δει προτείνει μόνο ένα πράγμα : την μεταμόρφωση

Η διαφήμιση κατασκευάζει μια γοητεία που πηγάζει απο θαυμαστούς ανθρώπους, είδωλα και αστέρια του Χόλυγουντ, και την πλασάρει σε κοινούς θνητούς, ανθρώπους της τρίτης τάξης άμεσα και ανθρώπους που νομίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν και επηρεάζονται άμεσα απο την διαφήμιση.  Βασικό συστατικό μιας καλής διαφήμισης είναι να δημιουργεί το αίσθημα της ανάγκης και αυτό κάνει τους ανθρώπους να γίνονται έρμαια της αχαλίνωτης καταναλωτικής μανίας.

Επεξεργάζεται την φυσική απόλαυση του ανθρώπου πάνω σε οτιδήποτε.  Προσφέρει στον θεατή μια αξιοζήλευτη εικόνα που τον κάνει να θέλει να την ζήσει, του δείχνει τον εαυτό του μετά την εφαρμογή του προϊόντος και την απόλαυση που του δημιουργεί.  Κάνει τον θεατή να ζηλεύει τον εαυτό που θα μπορούσε να είναι. Οι κοινωνικές καταστάσεις που υπάρχουν στην επικαιρότητα κάθε εποχής επηρεάζουν την διαφήμιση ενώ συμβαίνει και το αντίθετο.  Η διαφήμιση αναφέρεται συνήθως σε κοινωνικές σχέσεις και καταστάσεις και υπόσχεται την ευτυχία του να σε ζηλεύουν που είναι γοητεία. 

Το αίσθημα της ζήλιας είναι η βάση για μια πετυχημένη διαφήμιση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis