Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Μοιραία γυναίκα, η απομυθοποίηση

 
Οι μυστήριες γυναίκες του φίλμ νουαρ, με όπλο τους το δολοφονικό βλέμμα και στόχο τους το επόμενο θύμα, είναι αυτές που καταλαμβάνουν και τον τίτλο της μοιραίας γυναικάς. Η σιλουέτα τους γνωστή, με το τσιγάρο στα κατακόκκινα χείλη, το στενό φόρεμα και τις επικίνδυνες γόβες στιλέτο  έρχονται να αναστατώσουν τον ανδρικό πληθυσμό.


Ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος τους? Γιατί χρειάστηκε να ξεχωρίσουν στην κοινωνία  και γιατί η αξία τους παραμένει διαχρονική?

Η Μήδεια, η Κίρκη, η ωραία Ελένη, η Λίλιθ, η Σαλώμη και η Κλεοπάτρα, είναι η πρώτες γυναίκες που αφήνουν το στίγμα τους με την δική τους ιστορία ως μοιραίες… έπειτα η ιστορία φέρνει στο προσκήνιο τα λόγια του Ζάν Κοκτό που είπε στην πρώτη γυναικεία μοιραία φιγούρα του σκοτεινού φίλμ νουάρ  Μάρλεν Ντίντριχ,  «το όνομά σου αρχίζει σαν χάδι και τελειώνει σαν μαστίγιο που κροταλίζει».

Να είναι άραγε πραγματικό το δέος που νιώθει κανείς κοντά σε μια μοιραία γυναίκα? Ποια είναι στα αλήθεια η μοιραία γυναίκα?

Είναι η γυναίκα που ζηλεύουν οι γυναίκες και που ποθούν οι άντρες. Είναι η γυναίκα που σκορπά τα βέλη του έρωτα χωρίς δισταγμό. Είναι η γυναίκα που ψαρωνει έναν άνδρα, είναι η γυναίκα που τις περισσότερες φορές είναι βιτρινα σε διαμαντένιο κουτί. Eίναι το είδος της γυναίκας που δεν μπορεί να ψυχολογήσει κανείς και βασανίζει το ανδρικό μυαλό.

Ή μήπως όχι…

Τελικά ο άντρας έχει ανάγκη μια γυναίκα που να τον ψαρώνει, ή  η γυναίκα έχει ανάγκη να ψαρώνει έναν άντρα? Ίσως η μοιραία γυναίκα να έχει όλα τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το στερεότυπο «μοιραία» με τα χαρακτηριστικά που ο χρόνος της χάρισε. Ίσως η μοιραία γυναίκα να είναι γεμάτη ανασφάλειες, και με το κατακόκκινο κραγιόν και το λάγνο βλέμμα να τις κρύβει. Ίσως η μοιραία γυναίκα να νιώθει μοναξιά, γιατί αυτός που την περιμένει στο σπίτι μάλλον είναι ο σκύλος της.  Ίσως η μοιραία γυναίκα είναι αυτοκαταστροφική και  το μοναδικό της ταλέντο να είναι η υποκριτική.

Γεννιέται η μοιραία γυναίκα ή γίνεται?

Είναι για μια ζωή μια γυναίκα μοιραία, 
ή για μια στιγμή? 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis